Jak zrobić kruche ciasto imbirowe z rabarbarem

Poradnik dodany przez: AKrociak 02 May, 2018 - Ciasta i torty
7132 0

Ciasta i torty są pyszne i chyba nie ma osoby, która nie kocha słodkości. Zbliża się lato zatem i sezon na rabarbar, warto więc przygotować ciasto z rabarbarem. Jego zaletą po za oczywiście obłędnym smakiem jest to, że bardzo łatwo się je przygotowuje i nawet laik kulinarny sobie z tym poradzi. To doskonałe ciasto na niedzielę, jak i na co dzień. Zresztą nie trzeba okazji by je przygotować i cieszyć się tym wyjątkowym smakiem. Potrzebujemy wysokie naczynie, w którym umieszczamy mąkę, cukier, zmielone orzechy, jak i proszek do pieczenia. Następnie warto dodać łyżkę cynamonu, dzięki temu ciasto będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Osoby, które lubią intensywny i wyrazisty smak powinny dodać jeszcze łyżeczkę imbiru. Teraz pozostaje nam wymieszać suche składniki i dodać jajko oraz zimne masło. Całość miksujemy na wysokich obrotach, aż do całkowitego połączenia się ciasta. Przygotowane ciasto dzielimy na pół i umieszczamy w lodówce. Teraz przygotowujemy budyń, można wykonać go samodzielnie, bądź też wykorzystać ten z proszku. Wyjmujemy ciasto z lodówki, następnie trzeba jedną kulkę ciasta, którą następnie pieczemy w piekarniku. Gdy ciasto jest upieczone koniecznie należy nałożyć na nie rabarbar z cukrem, następnie budyń i całość udekorować kruchym ciastem. Kruche ciasto z kruszonką pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. To ciasto z rabarbarem jest tak smaczne, że zniknie od razu ze stołu. Jego zaletą jest także kruszonka do ciasta, która jest smaczna i jednocześnie bardzo chrupiąca. Zatem jeżeli nie masz pomysłu na deser, a masz ochotę na coś słodkiego przygotuj to pyszne ciasto. To zajmie ci tylko chwilę.

Składniki:

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g masła
  • 1 szklanka jasnego brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • Budyń: 600 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić kruche ciasto imbirowe z rabarbarem przypisano następujące tagi:

ciasta i torty kruche ciasto ciasto z kruszonką ciasto z rabarbarem kruszonka do ciasta ciasto na niedzielę

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić kruche ciasto imbirowe z rabarbarem skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...